NOVEMBER 2015 WORKSHOP @ BANGOR UNIVERSITY

BREAKING THE BARRIERS: AN INTRODUCTION TO PRODUCING EDUCATIONAL MEDIA

This two-day workshop offers a hands-on introduction to producing educational media. With a focus on video, attendees will gain an understanding of the most important steps and principles of production, from script writing to shooting and editing. Attendees will be guided through a series of practical exercises and will also work on their own video, giving them the basic skills they need to start producing educational media themselves.

This workshop is aimed at academics and support staff with little or no experience in video production, but would also be useful to those who already have some basic skills. It is free of charge and open to all Bangor University staff.

Presented by: Lizi Hesling, Russ Basford, & Matt Cawte

To book a place, email events@cadarn.ac.uk.

NB Coffee and snacks will be provided, but please cater for your own lunch.

ESSENTIAL PREPARATION:

These tasks are an essential part of attending the workshop:

  • Submit a paragraph-long proposal for an educational video that you would like to make during the workshop. Aim for a video that you would be able to use in your teaching. We do not foresee that you will produce a complete video during the workshop, but the work you do will take you towards that goal. Your idea needs to be simple and take into account the following limits on time, location, actors, and props:
    • You will only have half a day to script and shoot the video;
    • Shooting will take place within the grounds of Bangor University and may well be limited to an office;
    • You will be shooting in teams of two or three, so only one of you will be able to appear in front of camera;
    • Unless you bring a specialised prop with you, only everyday items will be available.

We will select as many of the proposals as there are teams depending on their feasibility, and we may be in touch to discuss and develop your idea before the workshop. All proposals must be submitted to Lizi (lizi@cadarn.ac.uk) by Friday, November 6th.

 

  • Register on the CADARN website (www.cadarn.ac.uk) by Wednesday, November 11th to gain access to WeVideo. Follow the steps outlined here: 

 

A NOTE ON COPYRIGHT & FILMING DURING THE WORKSHOP:

We may be filming and taking photos during the workshop for use on the CADARN website and elsewhere. By signing up for this workshop, you give your permission for this to happen. In addition, we ask that any work you produce during the workshop or in response to workshop exercises is released under a Creative Commons Attribution license: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/. You will be asked to sign a consent form on the day that covers these two issues. We apologise that we are unable to make any exceptions with this.

A NOTE ON BADGES:

CADARN is now able to award Open Badges. We are still in the process of designing the badges, but they will be available by the time this workshop takes place. Those who complete the workshop can earn their badge by registering on our website: www.cadarn.ac.uk. Unfortunately, we cannot award a badge to anyone who is unable to attend the full two days of the workshop.
You can find out more about Open Badges here: http://openbadges.org/earn/.

SCHEDULE:

DAY ONE (Room 127, Adeilad Deiniol)

09:00 - 09:30 (30 mins)
MEET UP & MINGLE
Coffee and snacks will be provided in Room 127 of Adeilad Deiniol. Please don’t be late, as this is an excellent chance to meet other attendees ahead of the workshop. Sessions will start promptly.

09:30 - 09:45 (15 mins)
WHY MAKE VIDEOS? (Led by Russ Basford)
A brainstorming session to inspire you at the start of the day.

09:45 - 10:30 (45 mins)
SCRIPTING EXERCISE (Led by Lizi Hesling)
Starting with a simple idea for a video, you will be shown how to turn that idea into a script and the script into a shooting plan.

10:30 - 11:30 (1 hour)
SHOOTING EXERCISE 1
You will be divided into three teams for three hands-on shooting exercises led by either Russ, Lizi, or Matt. The exercises will be delivered in parallel and taken in rotation. They will be used to shoot footage based on the script we have just written. The exercises are:

  • How to shoot an interview (led by Lizi Hesling)
  • How to shoot action (led by Matt Cawte)
  • How to shoot a piece to camera (led by Russ Basford)

11:30 – 11:45 (15 mins)
COFFEE BREAK
In between exercises, take a break in Room 127, where refreshments will be available.

11:45 - 12:15 (30 mins)
SHOOTING EXERCISE 2

12:15 - 12:45 (30 mins)
SHOOTING EXERCISE 3

12:45 - 13:30 (45 mins)
LUNCH
Please return to Room 127 promptly after lunch.

13:30 - 14:30 (1 hour)
SCRIPT YOUR VIDEO
You will be divided into teams of two or three to start work on your own video project. The first job is to write a script. Lizi, Matt, and Russ will be on hand to help.

14:30 - 14:45 (15 mins)
COFFEE BREAK
Coffee and cake will be provided in Room 127.

14:45 - 16:30 (1 hour 45 mins)
SHOOT YOUR VIDEO
You and your team will go to your locations to shoot the video you have just scripted. Lizi, Matt, and Russ will be on hand to help.

16:30 - 17:00 (30 mins)
REVIEW
Once you have completed shooting, we will all gather together again to view and comment on everyone’s footage. This is also a good time to share learnings from the day and ask questions.

DAY TWO (Room 210, Alun Roberts Tower)

09:00 - 09:30 (30 mins)
MEET UP & MINGLE (meet in Room 304, Alun Roberts Tower)
Coffee and snacks will be provided in Room 304 (the Hughes Seminar Room) of the Alun Roberts Tower. This is an excellent chance to chat with other attendees and get ready for the second day of training sessions, which will start promptly.

09:30 - 09:45 (15 mins)
WHAT MAKES A GOOD EDIT? (Led by Lizi Hesling)
A brainstorming session to inspire you at the beginning of the day.

09:45 - 10:30 (45 mins)
POST PRODUCTION STEPS TO SUCCESS (Led by Lizi Hesling)
This practical session will highlight the importance of organisation in post-production by showing you how to deal with the footage you shot yesterday. You will also be introduced to some of the basic technical things you need to know, as well as the steps you need to go through when editing.

10:30 - 11:30 (1 hour)
WEVIDEO TRAINING (Led by Matt Cawte)
This hands-on training session will teach you how to use the online editing platform WeVideo, which you can access free of charge via the CADARN web portal. Focusing on the core skills you need to edit, the session will take you through all the steps, from logging on and setting up a project to exporting a final video. Attendees will each have a computer to work in step with the instructor.

11:30 - 11:45 (15 mins)
COFFEE BREAK
Coffee and cake will be provided in Room 304 of the Alun Roberts Tower.

11:45 - 12:30 (45 mins)
USING FOUND MATERIALS (Led by Lizi Hesling)
A practical exercise introducing the issues surrounding copyright by showing you how to look for, organise, and credit “found materials” such as photos and music.

12:30 - 13:30 (1 hour)
LUNCH
Please return to Room 210 promptly after lunch.

13:30 - 13:45 (15 mins)
IT ALL COMES TOGETHER
To show you how all the work you do before and during filming comes together in post-production, we will watch a short video edited using footage from Day 1’s shooting exercises.

13:45 - 16:00 (2 hours 15 mins)
EDIT YOUR VIDEO (inc. coffee break as required in Room 304)
Using WeVideo, you will edit and export your own video using the footage you shot on Day 1. Lizi, Matt, and Russ will be on hand to help.

16:00 - 17:00 (1 hour)
REVIEW
Once everyone’s edits have been exported, we will gather together to view them and share feedback. There will also be time to share learnings from the workshop and ask additional questions.

HOMEWORK

Please complete the video you started in the workshop and send it to CADARN. The CADARN team will be available to give advice post-workshop should you need it. Your video will be shared with fellow attendees and possibly online as an example of work produced during our workshop.

CONTACT INFORMATION:

Workshop Organiser: Lizi Hesling
Email: lizi@cadarn.ac.uk
Phone: 07788 286 099

Bangor University Contact: Mikey West
Email: afs016@bangor.ac.uk
Phone: 01248 38 2801

VENUE DETAILS:

Address: Bangor University, Deiniol Road, Bangor, Gwynedd, LL57 2DG

  • The first day of the workshop will be held in Room 127 of Adeilad Deiniol.
  • The second day will be held in Room 210 of the Alun Roberts Tower. But please meet in Room 304 (the Hughes Seminar Room) at the start of the day.

For more venue information: http://www.bangor.ac.uk/tour/LocationMap.pdf

To use this site as it was intended you need JavaScript to be enabled.